De Andes Trail van Kees; 11.000km en 111.000 hoogtemeters! (update 15-09-19)

  (update 15-09-2019)

  Na maanden van voorbereiding is het dan zover. 27 Juli vertrekt Kees naar Quito, Equador, voor deelname aan de Andes Trail. De reis start in Quito (op de evenaar) en gaat over de rug van de Andes naar Patagonia en eindigt in Ushuaia. Een fietstocht van 11.000 km en 111.000 hoogtemeters. De reis wordt georganiseerd door Bike-Dreams en Kees gaat deze in zijn geheel rijden, maar ook is het mogelijk om deze in gedeeltes te doen.

  Kees staat dus voor een fantastisch fietsavontuur en gaat ons proberen op de hoogte te houden van zijn belevenissen!

  Een reis van 4,5maanden. Waanzinnig!!!!
  Een speciaal woord van dank is meer dan op z’n plaats aan Beukers Bike Centre . De Santos waar ik de trail op rijd is beschikbaar gesteld door Marcel en z’n team tegen een uiterst redelijke “vergoeding. Dat wordt dus mijn maatje, mijn buddy.”

  De Santos met Rohloffnaaf is bij uitstek geschikt voor deze trail. Er kan werkelijk niets stuk aan en daarom uitermate betrouwbaar. En zoals ik altijd gewend ben leefde het hele “Beukersteam” heel erg mee de afgelopen maanden. Een perfecte service en adviezen om optimaal geprepareerd aan de start te verschijnen. Heel veel dank dus.

  De komende 5 maanden ga ik regelmatig verslag doen van mijn reis. Dit is te lezen op de site van Beukers. En wellicht op Facebook.

  Nogmaals: heel veel dank voor alle support. Echt top!

  Ik heb er zin in. 😉

  Kees Jasperse

  00_routeandes

  image3

   

  Eerst een weekje Quito
  Zaterdag  27 juli vertrokken naar Equador.  Bij het inchecken bleek de doos met de fiets te zwaar. Maar ook die van Wim, mijn reisgezel. Goede raad is duur. Fietsonderdelen uit de ene doos in de andere gedaan. Dus maar een keer extra kosten. €100,—
  In Quito aangekomen met enige moeite een busje gescoord waar onze dozen in konden en op naar het hotel.
  Prima basic hotel voor de komende 7 nachten.
  Op maandag de eerste fietstocht gemaakt. Met 7 deelnemers naar een oude trambaan gefietst. 10 km door de stad. Dat is geen pretje. Erg druk en van APK hebben ze nog nooit gehoord. Dus een mega luchtverontreiniging.
  De rest van de dagen in Quito de stad bezocht. Met name de oude stad is de moeite waard. Veel historische gebouwen. Voor de rest acclimatiseren en de deelnemers aan de trail leren kennen.
  Vandaag, vrijdag 2 augustus dan echt gestart. Met de groep naar de Mitad-del-Mundo, het middelpint van de aarde.  GPS-coordinaten: 0.00.00. Hiervandaan naar de het einde van de aarde, Ushuaia in Patagonië.
  Morgen de eerste echte etappe. Uitdagend…Wordt vervolgd!

  keesimage3
  image1-1

  image2

   

  De eerste week.
  Vorige week vrijdag 2 augustus zijn we onze reis naar het einde van de wereld gestart.
  De eerste dag heen en terug naar het monument op het middelpunt van de aarde met de coordinaten 0.00.00.  Bijzonder om daar te staan en te beseffen dat je vervolgens naar het “einde” van de wereld gaat fietsen. Een kwart van de aardbol dus.
  De volgende 6 dagen zijn we alle dagen om 08.00 op de fiets gestapt en hebben in totaal 550 km gefietst, 9500 hoogte meters overwonnen en dat alles op een hoogte tussen de 2500 en 3500 meter. Ik kan jullie beloven dat er heftige dagen tussen zaten. Bijvoorbeeld de rit van woensdag naar Igapirga. 71 km, 2000 hm en eindigen met een klim van 15% gedurende 500 meter op een hoogte van 3000 mtr.
  Iedereen was blij dat het er voor die dag op zat.
  Gedurende de week is het landschap mooier en mooier geworden, de drukte van het verkeer afgenomen en zien we steeds meer het oorspronkelijke Equador. En daar is het om begonnen. Al fietsend het land, de landen waar we doorheen komen ontdekken. En dat lukt goed op deze manier.

  Will be continued!

  kees33

  img_4901

   

  Sectie “1”
  Sectie een is achter de rug.  Op 1 augustus gestart in Quito met een rit naar en van Mitad-del-Mundo. 2 augustus zijn we echt op pad gegaan om op 19 augustus in Huanchaco aan te komen. Afgerond is dat 1500 km verder. We hebben tijdens deze 1500 km ca 20.000 hoogtemeters overbrugd. De nadruk viel daarbij op de eerste 14 dagen. 2000 hm en meer waren geen uitzondering. En daarbij te bedenken dat het allemaal op een hoogte van tussen de 2500 en 3500 meter plaatsvond.
  Nu zitten we weer op zeeniveau. Aan de kust en genieten we van twee rustdagen.
  Voor mij hadden de afgelopen weken twee gezichten. De eerste 10 dagen gingen heel moeizaam. Achteraf was dat de wijten aan een kaakontsteking die heel veel energie uit mijn lichaam trok. Na goede medicatie (met dank aan een Equadoriaanse tandarts) ging het per dag beter en nu ben ik weer op mijn oude niveau.
  We hebben bijna de hele rit de PanAmericanHighway gevolgd. Niet de meest inspirerende weg om te fietsen en in het begin heel druk. Later werd dat beter maar werd het landschap heel eentonig. Je kan ook niet alles hebben. 😉
  Nu twee rustdagen en dan gaan we de bergen weer in richting Cusco. Wordt dus weer klimmen op grote hoogte. Een dag met 2500 hm.  Pittig dus. En zoals ik me nu voel heb ik er zin en vertrouwen in.

  Will be continued!
  Kees

  image1

  .

  img_5184

   

  Update Andes Trail

  Gisteren hebben we de tweede sectie afgesloten met onze aankomst in Huancayo. We zijn nu ruim een maand onderweg. Na 16 dagen in Equador fietsen we nu 20 dagen in Peru. Totaal nu ca 2500 km gefietst en 33.000 hoogtemeters achter de kiezen. Vooral dat laatste maakt het een zware tocht. Niet in het minst omdat we vrijwel continue tussen de 3000 en 4200 meter hoogte fietsen. (Uitschieter 4850 mtr) Dan merk je echt dat er minder zuurstof in de lucht zit.

  Wat een indrukwekkend land. Groot en groots door de Andes. Elke dag weer een ander landschap.

  De route is heel afwisselend. We gaan bij voorkeur over de kleinere wegen. Dat houdt overigens in dat we nu ook veel op unpaved (gravel) wegen/paden rijden. Dat in combinatie met  de hoogte maakt het extra zwaar. Gisteren 1400 meter klimmen over gravel naar 4200 maakt dat het echt een zware dag was. En zo zijn er meer.

  De Santos met Rohloff doet het fantastisch. Nauwelijks onderhoud. Ketting schoonhouden en smeren is zo ongeveer het enige wat ik er aan moet doen. Echt een voordeel. Heel blij mee dus.

  Vanaf morgen gaan we richting Cusco. 10 dagen op de fiets (twee rustdagen).

  De twee foto’s geven een indruk van het landschap en hoe traditioneel het er in de regio nog aan toe gaat.

  keesjimage1

   

  keesjimage2