Max fietst naar Santiago de Compostela….

  • -

Max, een echte kilometervreter als het om fietsen gaat heeft voor aankomend fietsseizoen een mooie missie. Hieronder stelt hij zich voor:

Ik ben Max van de Kerkhof geboren in 1939 in Den Burg op Texel. Ik woon momenteel in Schagen en ben al 46 jaar getrouwd met Ria. Wij hebben 2 kinderen en 4 kleinkinderen waarvan de oudste, Sven, 10 jaar geleden 6 maanden na zijn geboorte is overleden aan de spierziekte Werdnig-Hoffman.

De fietstocht:
Deze ga ik in mei/juni 2010 helemaal alleen fietsen en heet de St. Jacobs fietsroute. Dit is een route langs pelgrimswegen van Haarlem naar Santiago de Compostela. Ik vertrek vanuit Schagen op zondag 16 mei 2010.

De route:
Deze is ca. 2800 km lang en gaat vanuit Haarlem langs Breda, Antwerpen, Chartres, Tours, Poitiers, Dax, de Pyreneeën via Col de Somport (1600m), Pamplona, Burgos en Léon naar Santiago de Compostela. Vervolgens fiets ik nog door naar Cabo Fisterra.

Het ontstaan van het bedevaartsoord:
Een oude traditie wil dat de apostel Jacobus enige tijd in Spanje heeft gepredikt en daarna teruggekeerd is naar Palestina waar hij later door Herodus is onthoofd. Leerlingen hebben zijn lichaam in een boot gelegd die later is aangespoeld op de noord westelijke punt van Spanje, waar hij is begraven.Het graf raakte in vergetelheid maar werd in de 8e eeuw teruggevonden op het veld waar de ster scheen (campus stella). Heel snel werd het graf en de kerk die men er bouwde een bedevaartsoord. Het is natuurlijk ook niet niks: het graf van een apostel! Razendsnel rees de ster van Santiago als bedevaartsplaats, honderdduizenden uit Frankrijk en weldra uit heel Europa begaven zich op weg. Langs de routes (camino’s) werden bruggen, logementen, kerken en hospitalen gebouwd waarbij dorpen ontstonden. Zo spreken we tot de dag van vandaag over de camino francés, de camino portuges, en andere camino’s.
In de 16 eeuw bij de opkomst van het protestantisme en gedurende de 100 jarige oorlog liep de pelgrimsstroom terug maar kende ook steeds weer oplevingen. Ook tegenwoordig is er weer sprake van een opleving. In 2008 trokken er 125.141 pelgrims te voet of per fiets langs deze eeuwenoude routes naar Santiago.

Waarom deze tocht:
Deze sponsortocht wil ik fietsen voor Spieren voor Spieren om de lotgenootjes van Sven te kunnen helpen en voor alle onderzoeken die nog nodig zijn. Maar ik kan dit niet alleen en heb dan ook uw hulp hard nodig.

Hoe:
Door als particulier, ondernemer of vereniging een donatie te doen op rekeningnummer 81.75.79.079 Fortis Bank Schagen onder vermelding van “Camino de Santiago”. Het organiseren van een actie, waarvan de opbrengst ten goede komt van dit doel is wellicht ook een suggestie.

Laten wij er met z’n allen een groot succes van maken en alvast bedankt!
Via de pers wordt u op de hoogte gehouden van de stand van zaken.

Met vriendelijke groet,
Max van de Kerkhof