Primeur….Campagnolo Athena 11 speed groep!

  • -

Nu bij ons te zien, voelen en eventueel aan te schaffen als primeur in Nederland en waarschijnlijk ook daar buiten deze Campagnolo Athenea 11 speed race groep.

Campagnolo is de eerste fabrikant die met een 11 speed groep uitpakt. Deze was voorlopig enkel te krijgen in hun top groepen, maar Campagnolo voegt nu een vierde groep toe aan het gamma.
De Athena, afkomstig van een oude -ondertussen retro- Campagnolo groep, is de nieuwe naam van de 11 speed groep waarbij de slogan ’the 11-speed for everyone’ word gebruikt. De onderdelen bestaan dan ook uit aluminium in plaats van carbon wat de prijs een heel stuk drukt. De technologie, uitstraling en vormgeving blijven trouw aan de andere 11 speed groepen.
Ook trouw aan de golvende vormgeving van de 11 speed shifters zijn de Athena Ergopowers. De hendel is vervaardig uit aluminium maar kreeg wel een carbon cover mee. Het gewicht bedraagt 360 gram.

Bij de Athena groep worden er 2 trapstellen aangeboden. Beide volgens het gekende, ook al gebruikt bij de 10 speed groepen, Ultra-Torque principe. Het ene trapstel bestaan uit aluminium met gepolijste tandbladen, het andere trapstel is van carbon en heeft grijze tandbladen. Het gewicht bedraag 869 gram. Beide zijn ze verkrijgbaar in een lengte van 170 mm, 172,5 mm en 175 mm, met de keuze uit de standaard 53/39 combinatie of de 50/34 compact uitvoering.

De voorderailleur werd uitgerust met een stalen kooi die bewerkt werd om oxidatie tegen te gaan. Er werd ook gewerkt aan de stijfheid tegenover het 10 speed model, dit om het schakelen te versnellen. De voorderailleur is beschikbaar met een 31,8 of 34,9 klemband en weegt 92 gram.

Ook de achterderailleur is vervaardigd uit aluminium en kreeg de Ultra-Shift geometrie mee, welke meer stijfheid bied en beter schakelt tegenover het 10 speed model. De derailleurwieltjes bestaan uit een speciale kunststof en zijn opgewerkt om gewicht te sparen, het totaal gewicht komt uit op 218 gram.

De cassette is gemaakt uit staal en heeft een nikkel-chrome behandeling ondergaan. Het gewicht komt uit op 236 gram. Bij de cassette hoort de 5,5mm smalle 11 speed ketting. De ketting is gelijk aan die van de Chorus groep en heeft dus dichte pinnen in tegenstelling tot de holle pinnen van de Record en Super Record groep. Het gewicht van de ketting bedraagt 256 gram.

Voor de remmen word er gebruik gemaakt van het Skeleton design, al gekend van de 10 speed groepen. Ook de remhoeven bestaan uit aluminium en wegen 318 gram.

Deze groep in de carbon uitvoering als op de foto zal normaal rond de €1000 advies verkoop uitkomen, maar we kunnen hem nu al aanbieden voor de vaste Beukers prijs van €799,00….!