Roy & Marcel weer terug van de 4Stage MTB race Lanzarote!

  (2-02-2020)
  Roy & Marcel hebben afgelopen week de 4 daagse MTB wedstrijd op Lanzarote gereden, dat was een supermooie ervaring voor de mannen, hieronder een verslag van Marcel.

  “Je hebt er vorig jaar toch al gereden?”, was het eerste wat Monique zei toen ik over de 4 daagse MTB wedstrijd op Lanzarote begon. “Ja klopt, maar ik weet nu een beetje hoe het allemaal gaat”, was mijn antwoord, en eind januari in kort/kort fietsen is ook gewoon lekker natuurlijk 😎.
  “Ik ga dit keer niet mee hoor, kun je Roy niet vragen…?”. En dus aan Roy gevraagd of die nog plannen had voor die periode. Lanzarote zou wel wat minder “extreem” zijn als wat hij de laatste jaren aan meerdaagse MTB wedstrijden had gereden, maar ook hij zag dit wel zitten. En ook: ondanks dat hij bij de Elite zou starten en ik bij de Master50, hoe gaaf is het om als vader en zoon samen dezelfde wedstrijd te rijden!

  Vorig jaar verbleven we in Puerto del Carmen wat ongeveer een half uur rijden van Club La Santa (waar 3 van de 4 etappes van start gaan). Door de zuidelijkere ligging is het daar normaal gesproken wat warmer en zonniger, maar betekende ook elke dag dus heen en weer met de auto. Daarom nu wat dichterbij gezocht. Op slechts 1.5km van de start, in een super rustig dorpje (nog kleiner dan Petten 😉) een ruim appartement gevonden, met uitzicht op de surfers! Mooi op de fiets van en naar de wedstrijden, maar geen restaurants of winkels in het dorp. Maar we hadden ook een auto gehuurd, dus No Problemo!


  Bij aankomst op Lanzarote en het ophalen van de auto (die wel wat groter moest zijn ivm 2 fietsen en 2 grote koffers 😃) eerst langs een supermarkt voor veel “food”!
  Flink ingekocht onder leiding van chefkok Roy en met de auto volgeladen naar de andere kant van het eiland. Het appartement bleek prima te zijn, en niet onbelangrijk deze week, met een flinke keuken en koelkast 😉.
  Fietsen in elkaar zetten en, ondanks de standaard reisvermoeidheid, meteen even de omgeving verkend en een uurtje gefietst.

  img_7055
  Onze huishoudelijke taakverdeling was trouwens ongeveer zo  dat Roy elke dag kookte en ik de afwas deed, een dagelijkse massage verzorgde en de fietsen poetste, ik vond dat een prima deal! 👍.
  Ideaal ook omdat we zo elke dag top-, gezond- en veel eten hadden, ook hoefden we hierdoor s’avonds de deur niet uit. Een prima keuze bleek ook achteraf, we herstelden vrij goed gedurende de wedstrijd en konden zo meer rust nemen.

  Na een prima eerste nacht had Roy vrijdags afgesproken met Erik (oud ploegmaat) voor een stukje parkoers verkenning , ik mocht ook mee 😜. De vriendin en schoonmoeder van Erik namen overigens tijdens de wedstrijd ook de verzorging voor Erik en Roy voor hun rekening, dat was super!
  Eind van de dag was het tijd om de nummers op te halen. Op het vliegveld hadden we ze al gespot, maar bij de inschrijving kwamen we Don en Suus tegen, geen onbekenden voor ons 😜. Ook zij hadden veel zin in een paar mooie dagen mountainbiken. Overigens stonden er in elke categorie wel enkele Nederlandse liefhebbers aan de start, je komt ze ook overal tegen 😊.


  Lets race!
  Zaterdag 25 Januari, etappe 1, 42.1km, 678hm
  Van vorig jaar wist ik nog dat dit een zeer snelle etappe zou worden. Een soort van strandrace, maar met meer hoogtemeters en ook stenen/gravel paden. Goed inrijden dus voor deze rit, vanaf de start wordt er volle bak gereden!
  Roy stond als elite met nr 24 in het eerste vak, daarachter de dames (startten 1min later) en daar weer achter alle Master categorieën (30+, 40+, 50+ en 60+) die 5 minuten na de Elite van start zouden gaan. Zo zou zich dat elke dag herhalen, behalve de klimtijdrit, die ging in omgekeerde volgorde van het klassement).
  Full gaz werd er dus gestart, en met een hartslag- en powerfile die ik nog niet zo hoog gezien had kwam ik als 14e over de streep. Maximale eruit gehaald voor mezelf, en qua tijd nagenoeg geen verschil met vorig jaar, alleen werd ik toen 4e…
  Toch maar eens de uitslagen goed bekeken, en behalve dat er bijna het dubbele aantal 50+ers (nu 80) aan de start stonden, ook nog eens van een veel hoger nivo! Okee, doel van deze 4 dagen maar wat bijstellen, was top10 maar top15 is realistischer 😂.
  img_7175

  .img_7158
   
  Zondag 26 Januari, etappe 2, 59.7km, 967hm
  Deze etappe is eigenlijk meer van wat we in etappe 1 voor onze kiezen kregen. Alles net wat langer; zowel de klimmen, de zandstroken en de technische stukken. Wel wat beter indelen en drinken blijven!
  Een vroege start vandaag (9.00uur) dus op tijd gegeten en geprobeerd op tijd in het startveld te staan, die plaatsen kan je alvast maar weer te pakken hebben. Maar dat dachten er meer dus dat ik aan kwam rijden stonden er al een paar honderd, missie mislukt dus 😜.
  Dan moest het in de eerste paar kilometers maar gebeuren, een wat breder pad met 2 sporen wat een procent of 4/5 omhoog loopt. Dat lukte prima en voordat we ongunstige wind kregen kon ik aansluiten bij een mooie groep die later uiteraard ook uiteen viel.  De laatste 5km had ik nog wat over en haalde nog wat renners in, 13e vandaag! Ik reed dus gewoon op m’n nivo, maar morgen de klimtijdrit, echt m’n favoriete onderdeel (alleen dan zonder het woordje “klim” 😀.

  img_7201.

  img_7181

  Maandag 27 Januari, etappe 3, 20.6km, 590hm
  De klimtijdrit!  Starten aan het strand en finishen bovenop een vulkanisch berg(je), met onderweg nog wat technisch afdaalwerk en een snel stuk zwart gravel. Klinkt mooi, en dat was het ook, alleen je benen gaan er wel zeer van doen als je hard naar boven probeert te rijden 😂. Het helpt niet dat je wat groter en zwaarder bent natuurlijk, dus was benieuwd wat dit voor mijn uitslag zou betekenen. 4 seconden sneller dan vorig jaar (hoe is het mogelijk) maar wel wat toe moeten geven in het klassement. 16e in de dag uitslag vandaag en daarmee wel nog steeds 14e in het klassement. De klimtijdrit startte niet bij Club Lasanta maar in Caletta de Famara, 10km verder. Dat zorgde nog wel voor een logistieke uitdaging, want mijn start was al om 9.30uur terwijl Roy pas om 12.30 van start moest. Met reservemateriaal, kleding en eten en drinken ging ik daarom met de auto heen, terwijl Roy op de fiets kwam. Wel weer samen met de auto terug, sparen voor de koninginnen etappe morgen!

  .

  850df9d4-6aea-447f-ba70-0a4a02eff392

  Dinsdag 28 Januari, etappe 4, 81.6km, 1633hm
  Daar was hij dan, de zwaarste en langste etappe! Hoe zouden de benen zijn na al 3 stevige dagen? Vorig jaar wat te snel gestart, dat moest dit jaar anders. Op tijd in het startvak, want door de stevige wind zou het best eens snel in verschillende groepen kunnen breken. En het is nu eenmaal makkelijker om te lossen uit een groep als naar de groep voor je te proberen te rijden 😀.
  Start was weer prima en een goed tempo gezocht. De los zand gedeeltes kwam ik makkelijk door dus kon ik redelijk fris beginnen aan het klimwerk. Na wat kortere klimmen en technische stukken kwam de langste klim van de dag: 7km omhoog waar ik hele stukken niet harder fietste dan 8km per uur. Afzien dus zo in de volle zon. Bovenop even tijd om te herstellen (goed eten en drinken blijven) en de afdaling in! Voor mij is dat ook best een inspanning 😜. Met nog 20km te gaan kwam de wind in de rug en gingen we de open zandvlaktes in, ons terrein! Daar doorheen gevlogen en heel veel Spanjaarden die mij voorbij kwamen in de lange klim weer ingehaald. Ze hadden blijkbaar moeite met het mulle zand, was genieten 😎!
  Uiteindelijk waren de benen goed genoeg om 12e in de dag- én 12e in de einduitslag bij de Master50 te worden, in dit deelnemersveld erg tevreden mee!

  img_7199.
  img_7174.
  En dan zit een weekje leven als een prof er zo maar weer op, een prachtige ervaring! Wat zal de volgende uitdaging worden?

  Officiële Aftermovie 4Stage MTB race

  Instagram Roy (voor nog veel meer foto’s)


  Dit bericht bekijken op Instagram

  Een bericht gedeeld door Roy Beukers (@mtbroybeukers) op


  We hebben gelukkig beiden geen lekke band of andere technische problemen gehad, hieronder voor de liefhebbers nog wat meer fiets- en andere info!

  Sportvoeding Marcel laatste etappe (81km, 1633hm, 24graden en  4.10uur fietstijd)
  Volgens de Wahoo 3210 calorieën gebruikt 😀

  Voor de start:
  1x 600ml SIS Betafuel+ SIS electrolyte tablet
  1x SIS cafeïne Shot (flesje)

  Tijdens de wedstrijd:
  2x 600ml SIS Betafuel + SIS elecrrolyte tablet
  1x 600ml SIS electrolyte
  1x 600ml water (half leeg)
  2x SIS gel
  1x SIS gel met 75mg cafeïne
  1x SIS reepje

  Na de wedstrijd:
  1x 600ml SIS recovery

  Paar specs fiets Marcel:
  Frame: American Eagle Atlanta 1.0 #14
  Vork: Fox Factory 32
  Wielset: 9th Wave Ninefold Bourne velgen, DT Swiss 240 naven
  Banden: Maxxis Rekon Race ….2.25, Squirt Latex met beatbloc
  Verder oa: Shimano XTR 1×12 (10-51), Rotor 2Inpower crankstel (34t ovaal), Shimano XTR pedalen, Cannondale Save zadelpen, ESI grips, Pro Tharsis carbon stuur.

  Marcel’s reservemateriaal voor onderweg:
  Zadeltasje met: 1x binnenband, 2 co2 patronen 25gram, Lezyne bandenplakkers (ook voor buitenband), 2 bandenlichters, afbreekmesje en adapter CO2.

  In het stuur: mulltitool Wolftooth (een kant kettingpons en kettingschakel, andere kant diverse inbus, spakenspanner en bandenproppen.

  In zakje shirt: Tubolito extra lichte binnenband, minipompje Lyzine  en extra proppen.

  Voor en na de wedstrijden werd er ook gebruik gemaakt van Sportsbalm, wat zeker heeft bijgedragen aan een sneller herstel elke dag!

  .

  .
  882e28ef-2f09-41f9-804c-b64f00c0ff9e.
  img_7111

  Roy kwam heel sterk als 23e overall over de meet in de laatste etappe en werd zo 24e in het eindklassement tussen de profs! Bekijk hier zijn Strava file: