Shimano XTR M9000

  Shimano MTB introduceert met trots de nieuwe XTR M9000 groepset. 1, 2 of 3 x 11-speed speciaal voor de mountainbikers die alleen genoegen nemen met het beste!

  De nieuwe XTR brengt de filosofie ‘rider-tuned’ naar een nog hoger niveau

  Het mountainbiken is sinds de vorige XTR introductie in 2010 snel geëvolueerd. Shimano signaleerde verschillende differentiaties in het mountainbiken wat betreft wielmaten en rijstijlen. Competitieve cross country rijders worden gedreven door fysieke inspanningen terwijl Enduro fietsers zich meer richten op technische uitdagingen, beide disciplines hebben overeenkomsten waardoor ze zich onderscheiden van recreatief trail niveau. Voor mountainbikers die het beste van het beste wensen introduceert Shimano de nieuwe ‘rider-tuned’ XTR M9000 groep.

  Ritme is de essentie van een soepele krachtoverbrenging, een uitgekiende versnellingskeuze is daarbij de sleutel tot het behoud van een goede cadans op een geaccidenteerd terrein. De CS-M9000 11-speed 11-40T cassette heeft het breedste en meest uitgebalanceerde bereik dat Shimano ooit heeft geproduceerd. Dankzij de ‘rhythm step’ progressie biedt XTR optimale, schokvrije schakelacties van de ene versnelling naar de volgende. Het helpt de fietsers energie te besparen en zorgt ervoor dat ze in de flow blijven op trail routes. Shimano introduceert ook een nieuwe premium 11-speed ketting, de CN-HG900-11, voorzien van HG-X11 speciaal asymmetrisch vormgegeven schakels en voorzien van de nieuwe SIL-TEC oppervlakbehandeling, waardoor deze nog beter functioneert.

  Het Shimano ‘rider-tuned’ concept heeft de tandwielcombinaties als basis, XTR M9000 biedt voor alle rijstijlen en typen mountainbikes het juiste verzet. De 1×11 aandrijflijn is de beste optie voor ervaren competitieve cross country of enduro rijders. Als je competitief bent maar ook flexibel wilt zijn in de versnellingsmogelijkheden dan is 2×11 de beste keuze. Voor degenen die een all-round fiets wensen om trail routes en beklimmingen te trotseren heeft Shimano de veelzijdige 3×11 aandrijflijn ontwikkeld.

  Bij de XTR M9000 is er keuze uit twee verschillende crankarmen. De eerste optie is de FC-M9000 race specifieke crankarm met een Q-factor van slechts 158 mm en een 3D holle lichtgewicht linker crankarm die kan worden gebruikt met single en dubbel. De tweede optie is de FC-M9020, een trail specifieke crankarm met een supersterke koud gesmede constructie en een standaard Q-factor van 168 mm voor single, dubbel en triple. Beide crankarmen hebben één PCD; wanneer je wilt wisselen tussen single, dubbel en triple dan volstaat het aanpassen van de kettingbladen. De specifieke XTR 1x kettingbladen zijn uitgerust met een uniek tandprofiel dat het klapperen van de ketting elimineert en waardoor kettinggeleiders overbodig worden. De nieuwe XTR M9000 biedt een breed versnellingsbereik en zorgt voor de juiste krachtoverdracht voor de diverse rijstijlen en terreinen om een soepele, harmonische cadans te creëren.

  De XTR M9000 wielen zetten een nieuwe standaard voor Shimano’s premium mountainbike wielen; dit zijn de eerste Shimano mountainbikewielen die zijn voorzien van de carbon velgtechnologie. Van ultralichte en duurzame wedstrijdwielen tot all-mountain trail wielen in 27,5 en 29 inch opties, de nieuwe XTR wielen gebruiken voor en achter 28 butted spaken welke voorzien zijn van een nieuw lichtgewicht lager en as systeem.

  De nieuwe XTR M9000 remmen in de race en trail versies bieden verschillende niveaus van warmte beheer door een insulated zuiger (van glasvezel fenol) en een insulated remblok coating die 10 procent meer hitte weerstand creëren. De XTR M9000 race is de ultieme balans tussen gewicht en vermogen dankzij een magnesium remklauw en behuizing van de remgreepeen carbon remhendel. De groep beschikt over de nieuwe I-spec II montage die het stuur een clean uiterlijk geeft. De XTR M9020 trail rem heeft een stijve remklauw uit één stuk en wordt standaard geleverd met Ice Technologie remblokken die zorgen voor extra reductie van de remwarmte. Samen met de bewezen Freeza SM-RT99 rotors geven de nieuwe XTR remmen optimale remprestaties onder alle omstandigheden.

  Goede schakelprestaties geven moutainbikers een voorsprong omdat ze kunnen fietsen in de optimale versnelling. Het verbeterde ergonomische ontwerp van de XTR M9000 herdefinieert het versnellingsbereik en zorgt voor opmerkelijke prestaties. De shifter heeft een anti slip oppervlak, voorzien van multi, instant en 2-way release technologie en is gemaakt van carbon om gewicht te besparen. Net zoals de Dura-Ace weggroep maakt ook XTR gebruik van polymeer gecoate binnenkabels om de schakelprestaties te verbeteren en het schakelen met 20% te vergemakkelijken ten opzichte van de vorige XTR shifters.

  De nieuwe FD-M9000 verbetert de schakelprestaties dankzij het nieuwe Side-Swing design van de voorderailleur voor dubbel en triple cranksets met maar liefst 100 procent. De Shimano XTR FD-M9000 Side-Swing voorderailleur vergroot de afstand tot de banden met 15 mm terwijl de nieuwe kabelgeleiding het schakelen nog makkelijker maakt.

  Met de verfijnde Shadow RD+ achterderailleur, de nieuw vormgegeven voorderailleur en een nieuwe XTR ketting biedt de M9000 de meest stabiele aandrijflijn die er in de markt beschikbaar is. Het nieuwe Shadow RD+ ontwerp heeft een nog lager profiel om de essentiële derailleurdelen te beschermen en optimaliseert de schuine hoek die de schakelactie en de stabiliteit verbetert. De nieuwe Shadow RD+ derailleurarm heeft een eenvoudigere externe derailleur aanpassing en een groter bereik van de beweging voor een betere setup. Met de ‘Rider-Tuned’ opties voor cranks, remmen, wielen en pedalen maakt XTR M9000 de meest complete mountainbike groep in de markt.

  Maar er is meer: Later deze maand staat er nog een Shimano nieuwtje op je te wachten!