SRAM Red eTAP AXS en Sram EAGLE eTAP AXS!

  Draadloos schakelen met SRAM Red eTAP AXS en Sram EAGLE eTAP AXS!
  Sram heeft de eTAP (draadloos schakelen) groep voor de racefiets een flinke upgrade gegeven en ook is er nu eTAP EAGLE beschikbaar voor de mountainbike!

  img_1135

  img_1172

  Nieuwe Sram Red eTAP groep voor de racefiets.
  Laten we het eerst maar eens hebben over de RED AXS (spreek uit als “ekses”) racegroep. Al enkele jaren is eTap, het draadloos schakelsysteem van SRAM, beschikbaar maar met de komst van deze nieuwe generatie heeft er een flinke upgrade plaatsgevonden. Wat meteen opvalt zijn de kettingbladen uit één stuk en de “flat top” ketting, ziet er niet alleen prachtig uit maar zorgt ook voor een betere en snellere schakelwerking, en in combinatie met een powermeter ook voor nog nauwkeurigere waardes.

  Sowieso is ook deze racegroep nu uitgevoerd met 12 kransjes achter, altijd beginnend met 10 tanden. Hierdoor is overigens wel een XDR cassettebody nodig. Nog niet elke wiel/naaf fabrikant heeft deze beschikbaar maar dat zal niet lang duren is onze verwachting.

  De Sram Flat Top ketting en nieuwe kettingbladen

  schermafbeelding-2019-02-05-om-16-13-07

  Sram heeft goed gekeken naar welke tandwielverhoudingen in de praktijk het meest gebruikt worden en een totaal nieuwe range (X-Range) ontworpen. Voor kun je kiezen uit 50/37, 48/35 of 46/33 en heb je dus altijd 13tanden verschil tussen je bladen. De mogelijkheden in cassettes zijn nu 10-26, 10-28 en 10-33. Deze zijn eigenlijk allemaal te combineren en zorgen er voor dat je altijd hetzelfde qua verhouding uitkomt als je nu gewend bent, maar dan ook nog eens iets zwaarder en iets lichter!

  Erg mooi is ook het mini “Orbit” dempertje in de achterderailleur. Deze werkt op basis van siliconenolie, is verder niet zichtbaar maar zorgt ervoor dat je makkelijk het wiel er in en uit kunt halen maar toch minder last hebt van een klapperende ketting bij slecht wegdek. Altijd een goede kettingspanning dus!

  schermafbeelding-2019-02-05-om-16-16-05

  AXS app en bediening.
  Tot zover de hardware, nu het elektronische gedeelte. De eenvoudige bediening van het draadloze schakelen is gebleven, de werking gaat zelfs nog sneller. Accu’s zijn hetzelfde gebleven, dus nog steeds kun je er meer dan 20uur intensief gebruik van maken, zijn ze onderling uitwisselbaar en in ongeveer een uur weer volledig volgeladen. Je kunt ook zien aan de led indicator wat de status is van de accu.

  Maar het mooiste nieuws is de AXS app! Hiermee kun je via je telefoon je manier van schakelen personaliseren en updaten. Dus schakelen omdraaien of via één handle bedienen? Geen probleem. De instellingsmogelijkheden zijn nagenoeg onbeperkt. Ook je powermeter of Reverb zadelpen kun je hiermee koppelen.

  img_1165

   

  Draadloos schakelen voor de mountainbike: SRAM EAGle AXS!
  Wat ons betreft ook erg mooi nieuws, er kan nu ook draadloos geschakeld worden op de mountainbike (of strandbike)! Gebaseerd op de al beproefde eTAP technologie van de racefiets maar de afgelopen jaren met oa wereldkampioen Nino Schurter verder ontwikkeld voor specifiek terrein gebruik.

  De Eagle AXS achterderailleur is het brein van het hele systeem. Buiten dat deze uiteraard nu elektronisch bediend word zijn ook de vorm en de positie van de derailleur op het frame aangepast zodat de ketting een groter gedeelte van de kransjes pakt.

  De kooi van de derailleur 10mm korter geworden, iets meer grondspeling dus. Ook slim is de “impact protection”. Bij een plotselinge zijwaartse klap of stoot tegen de derailleur beweegt deze mee naar binnen om daarna weer terug te schakelen in de juiste versnelling. Verkrijgbaar in XXI of XOI uitvoering.
  schermafbeelding-2019-02-05-om-16-12-05

  De controller op het stuur is mooi ergonomisch ontworpen, en ook te gebruiken om eventueel de Reverb dropper zadelpen draadloos te bedienen.

   

  Uiteraard zijn ook de nieuwe Eagle AXS en Reverb AXS dropper zadelpen te koppelen met de Sram AXS app.
  img_1153

   

  Je bent van harte welkom bij ons in de winkel om dit moois te bewonderen!

  Nog meer weten? Kijk ook hier