Veranderingen MTB parcours Schoorl….

  • -

 Iedereen die wel eens een rondje parcours heeft gedaan na de bosbranden in Schoorl, zal hebben gemerkt dat ook het mountainbike parcours flink is aangetast. Om wat meer duidelijkheid te geven wat de plannen rondom het parcours zijn, hieronder wat inside information…

”Omdat er diverse vragen komen over de veranderingen rond de route van Schoorl, hierbij een kleine uitleg over de situatie zoals die nu bij ons(MTB-Noordwest) bekend is.

Op het gehele bosgebied zit een Natura2000 wetgeving.
Deze stelt een aantal richtlijnen op waar beheerders zich aan dienen te houden. Één daarvan is dat stuifduinen een uitbreidingsprioriteit hebben, een tweede is dat er niet zomaar paden bijgemaakt mogen worden.
Alle veranderingen in het gebied dienen getoetst te worden aan de Natura2000 wetgeving door de beheerder.

Het gebied voor de Zwarte Blink, het bos na de Zwarte Blink en het bos tot aan De Kerf stond al op de lijst om gekapt te worden in de komende 10-15 jaar. Nu is dit gehele gebied verbrand, de bomen zijn dood en deze zullen versneld gekapt worden. Versneld omdat de bomen nu nog iets opbrengen voor de houtoogst. Als men ze langer laat staan gaan ze rotten en kost het SBB geld om ze te laten verwijderen. En geld hebben ze nou net een tekort aan…..
De stronken worden uit de grond gehaald en dit gebied zal een stuifduinen gebied worden.
Waarschijnlijk worden de stukken bos al eind dit jaar of begin volgend jaar gekapt.
Een MTB route in een stuifduinen gebied is niet te handhaven.

Zoals het er nu naar uitziet zal het stuk van het MTB parcours tussen de Julianalaan(nabij de Berenkuil) en het schelpenpad net voor de Zuidwest hoek(nabij Bergen aan Zee) in de toekomst verdwijnen.

Hoe zonde het ook is en hoe jammer dat de Zwarte Blink wellicht zal verdwijnen…..biedt dit ook weer perspectieven voor de MTBer.
Samen met SBB gaan we kijken naar uitbreiding/verplaatsing van de route richting het bezoekerscentrum en Groet. De blik zal daarbij voornamelijk gericht zijn op het beboste, heuvelachtige gedeelte met hier en daar een uitkijkpunt oid.

Het kijken naar deze verplaatsing zal al op korte termijn gaan plaatsvinden. De wens van SBB is om het nieuwe stuk klaar te hebben zodra de bomen gerooid gaan worden, zodat er ten alle tijden een fatsoenlijk te berijden parcours blijft om van te genieten.
Ook is SBB welwillend om te kijken naar uitbreiding in km’s van de route, immers de huidge 15km is gebaseerd op het gebruik tijdens de aanleg van de route…….tegenwoordig gaat er een veelvoud van rijders over het parcours.

Tevens is de wens van MTB-Noordwest om hier en daar wat "spannendere" stukjes aan de route toe te voegen, al dan niet met een "chicken run" ernaast. Ook gaan we op zoek naar verduurzaming van de route zodat langdurige droogte en erosie minder gevolgen heeft voor de berijdbaarheid van de route en het kostenplaatje onderhoud. Op wat voor manier dit gaat gebeuren is nog niet bekend.

Hoe, wat, waar en wanneer is ons nog niet precies duidelijk. SBB is aan het onderzoeken wat er mogelijk is binnen de Natura2000 wetgeving…..zodra hier uitsluitsel over is kunnen we verder.

Tot die tijd zou ik zeggen; Geniet van het huidige parcours!!!! ”

Aldus Erik Boschman, MTB-Noordwest9 en MTB-Noordwest….