Banden (spanning) voor Egmond-Pier-Egmond ….

Wil je het jezelf nog wat makkelijker maken, je tijd verbeteren dit jaar of gewoon goed voorbereid op pad? Ook dit jaar hebben we weer een paar mooie banden tips voor je op een rijtje gezet zodat je (als beginnende strandfietser) een nog snellere tijd kan neerzetten tijdens de GP Groot Egmond-Pier-Egmond!

Meteen naar het gedeelte waar je alles over wilt weten? Dat kan door op één van deze links te klikken: Banden || Banden Spanning en Velgen || Wat als ik een lekke band krijg?

detail-foto-strand

Banden

Als het over strandfietsen gaat, gaat het al heel snel over de banden. Om een normale mountainbike zitten bijna altijd noppenbanden. Dat is natuurlijk ideaal voor grip in het bos, maar op het strand wil je juist zo min mogelijk profiel hebben.

De noppen graven zichzelf namelijk eerder in op het strand en zorgen voor veel meer rolweerstand. Een band met een licht profiel zoals bijvoorbeeld de Thunderburt van Schwalbe of de Continental Speed King zouden dus kunnen, maar voor echt merkbaar verschil is een echte strandband nodig! Banden die speciaal voor het strand zijn gemaakt, zijn vaak breder en hebben een minimaal profiel. De Schwalbe G-One, Vittoria Tattoo Light en de CST Control Beach zijn de bekendste;

Deze banden hebben een breedte van 2.35 of 2.4 (ongeveer 60mm) en ‘zweven’ daardoor over de zachte stukken zand. De Schwalbe G-One is licht en soepel en daardoor op het strand het snelst en veel gebruikt door wedstrijdrijders. Het enige nadeel aan deze band is dat je weinig grip hebt tijdens een rondje door het bos of net iets minder grip hebt op de keerpunten van Egmond-Pier-Egmond. Een band die wel meer grip heeft? Dat is de Vittoria Tattoo Light, een favoriet van de mannen in de werkplaats als het om een echte Noord-Hollandse allround strandband gaat!

Ben je opzoek naar de beste prijs- kwaliteitsverhouding? Dan is de CST Beach Control de beste optie. Lekbestending, met een soepele 120 TPI zijwang en veel minder rolweerstand dan elke noppenband! Vanwege zeer lage voorraad zijn veel strandbanden op dit moment alleen in de winkel verkrijgbaar. OP = OP

img_9037

De CST Control Beach

Banden Spanning en Velgen

De ControlBeach, G-One en Tattoo Light zijn allemaal bijna net zo breed, dus waar je nog extra verschil kan maken is met de velgen. En dat scheelt meer dan je misschien denkt. Door het brede draagvlak dat ontstaat kom je makkelijker door de zachte stukken, zonder merkbaar hogere rolweerstand op hardere ondergrond! Maar je kan ook met een lagere bandenspanning rijden zonder dat de band gaat ‘zwabberen’.

Een wielset met een binnenbreedte van 30mm is al verkrijgbaar vanaf €289,-, wil je daar meer over weten? Neem dan contact met ons op of kom langs in de winkel.

Naast banden en velgen is ook de Banden Spanning erg belangrijk. Op het strand probeer je vaak met een zo laag mogelijke bandenspanning te rijden zonder dat je lek stoot. De spanning is met een normale voetpomp niet echt nauwkeurig te checken, dus gebruiken wij daar altijd een digitale meter voor. Als je met een binnenband rijdt en uitgaande van een 29” wielmaat is een bandenspanning van 1,2bar voor 1,3 achter vaak goed. Met tubeless banden 0,9 voor 1 achter en bij bredere velgen kan dit zelfs nog lager.

De snelste wielset voor op het strand? Dat is onze Storm 4-Shore set. Lichtgewicht carbon, hoog en met een binnenbreedte van 34,5mm. Met deze wielset rijden onze Biketeam.nl renners soms wel met een bandendruk van 0.6 bar! Klik hier om daar alles over te lezen.

Nog breder? Is Breed, Breder, Breedst ook Snel, Sneller, Snelst? Nee. Met een ‘Fat Bike’ ben je misschien iets sneller op de extreem zachte stukken strand, maar op alle andere stukken zorgt het juist weer voor meer rol- en luchtweerstand!

Velg Soorten Stranfiets - Beukers

Links: een standaard binnenbreedte van +/- 23mm || Midden: 29mm || Rechts: De Storm 4-Shore met een binnenbreedte van 34,5mm

bandendruk meter - Beukers

Een digitale bandendrukmeter is ideaal! Natuurlijk verkrijgbaar bij ons in Petten.

Wat als ik een lekke band krijg?

Zoals hierboven al beschreven kan je met een tubeless band een lagere bandenspanning rijden, maar waarom eigenlijk?

Allereerst, tubeless betekend zonder binnenband. Om tubeless te kunnen rijden heb je een luchtdichte velg of speciaal velglint nodig. De mannen in onze werkplaats helpen je daar graag bij! Daarnaast heb je vloeibare latex nodig. Dat zorgt er dat de band volledig luchtdicht wordt, maar het dicht ook kleine gaatjes. Mocht het gat toch te groot zijn dan kan je een tubeless band ook makkelijk repareren met een Plug. Een ook stootlek is verleden tijd omdat je geen binnenband meer hebt die stuk gedrukt kan worden tussen de buitenband en de velg.

Als je met een binnenband rijdt en je staat met een lege band kan een schuimflesje van bijvoorbeeld Zefal een snelle oplossing zijn. Maar mocht dat niet werken, dan is je binnenband vervangen de enige oplossing. Neem dus altijd reserve materiaal zoals een pompje en een bandje mee. Kan je echt niet meer verder dan zijn er gelukkig altijd nog de voertuigen van de organisatie die je op komen halen.

SahmuraiPlug - Beukers

Links: De snelle oplossing voor kleine gaatjes, de Puncture Repair Spray van Zefal. Rechts: De ‘vloeibare latex’ van Squirt, die zicht door de hele tubeless band verspreid.

De plug van Sahmurai, waarmee je binnen een minuut een tubeless band kan reparen!


Strandtrainingen Egmond – Pier – Egmond:

Zaterdag            24 december               09.00 uur (dag voor kerst)
Zondag               01 januari                    08.30 uur (nieuwjaarsdag, i.v.m. getij zwaardere training!)